Луцька районна рада
Волинська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Луцька райрада просить зняти заборону на невиїзд депутатам місцевих рад

Дата: 22.02.2023 11:37
Кількість переглядів: 345

Депутати Луцької районної ради звернулися до Президента України, Уряду та Верховної Ради внести зміни до правил перетину державного кордону, зокрема зняти заборону на невиїзд депутатам місцевих рад.

«Є правова колізія, оскільки чоловікам, яким виповнилося 60 років, можуть виїжджати за кордон, але якщо він депутат будь-якого рівня, то він вже невиїзний.

Теж саме стосується жінок-депутаток.  Поки їхні чоловіки воюють, вони займаються волонтерством, їздять за кордон у пошуках автівок, гуманітарної допомоги, доглядають дітей, але їм заборонено тепер виїжджати за кордон. Це неправильно під час війни, оскільки це створює додаткову соціальну напругу. Можливий такий розвиток подій, що жінки-депутатки почнуть складати повноваження, а це заблокує місцеве самоврядування, що в умовах війни є неприпустимим», - зауважив голова районної ради Олександр Омельчук

Депутати районної ради підтримали проєкт звернення. «За» проголосувало… обранців громад району.

Текст звернення:

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Луцької районної ради Волинської області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 №69 «Про внесення змін до правил перетинання державного кордону громадянами України»

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 №69 «Про внесення змін до правил перетинання державного кордону громадянами України», внесені зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, відповідно до яких обмежено права депутатів місцевих рад в можливості перетину державного кордону України.

Будь-яка політика, яку запроваджує Кабмін, має мати на меті вирішення якоїсь проблеми і не має спричиняти стількох негативних наслідків.

Місцеве самоврядування під час повномасштабної війни довело, що більшість громад тримають оборону. Голови та депутати місцевих рад здебільшого проявили себе гідно. За рік повномасштабної війни ми не бачили повідомлень, що ради заблоковані через відсутність кворуму чи виїзд депутатів за кордон. Тих депутатів, які справді виїхали за межі країни і не повертаються тривалий час, можна відкликати. Для цього у законодавстві вже є механізми як у виборців, так і у партій. Нинішня постанова Кабміну на такі ситуації не впливає, а навпаки, може призвести до кризи у місцевому самоврядуванні.

Наша держава дуже тривалий час ішла до розвитку якісного партійного будівництва, жіночих квот у партіях. Всі ці кроки мали сприяти розвитку жіночого лідерства у політиці. До цього ж апелювали наші західні партнери. І тепер через рішення Кабміну перед політичною системою постануть серйозні виклики.

Саме депутатки місцевих рад – особливо торік, коли більшість депутатів-чоловіків стали невиїзними – взяли на себе функцію неофіційних амбасадорів країни, працювали із закордонними містами-побратимами, залучали гуманітарну допомогу і могли б продовжувати це робити. Вони залишилися в країні. Частина з дітьми, а частина перевезла дітей за кордон і провідує їх. 

Жінки-депутати місцевих рад зараз опинилися перед вибором: мати можливість вивезти дітей за кордон та провідувати їх, волонтерити чи продовжувати працювати в органі місцевого самоврядування? Якщо зараз депутатка складе мандат, бо інтереси сім'ї та волонтерство переважать, то очевидно втратить довіру виборців.

Від рішення Уряду буде і негативний впив на депутатів-чоловіків, оскільки не всі вони є військовозобов'язаними. Особливо ті, кому за 60, кому здоров'я чи кількість неповнолітніх дітей не дозволяють піти на військову службу. 

Передчасна і не зважена постанова Кабміну дуже серйозно підірве довіру до органів місцевого самоврядування. А ослаблення місцевого самоврядування, на нашу думку, створить сприятливі умови для посилення централізації у країні. Ми вбачаємо ризики у тому, що за таких умов децентралізаційні процеси можуть згортатися, а роль центральної влади посилюватися. Такі ж ризики вбачають і наші західні партнери, які, як і народ України, бажають, щоб наша держава була сильною і демократичною.

Водночас, слід наголосити, що службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади (поїздка державного службовця - за розпорядженням керівника державної служби), підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів (далі - підприємство), на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). Однак депутати місцевих рад, які хоч і обрані до органу місцевого самоврядування, не являються працівниками органів місцевого самоврядування, не отримують заробітну плату із місцевого бюджету та, найголовніше, в частині жінок - не є військовозобов’язаними громадянами України, тобто не мають стратегічного значення для мобілізаційного резерву та обороноздатності нашої держави в умовах відсічі збройній агресії російської федерації. Це стосується і чоловіків-депутатів місцевих рад, які не підлягають мобілізації, відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Враховуючи вищесказане, керуючись Конституцією України, Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», просимо Уряд внести зміни  до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 №69 «Про внесення змін до правил перетинання державного кордону громадянами України», а саме, у п. 214   (до якого внесені зміни) вилучити слова «депутатів місцевих рад».

Просимо Президента України, Верховну Раду України сприяти та вплинути, в межах своїх повноважень, на позитивне вирішення питання, піднятого у цьому зверненні.

                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь