Луцька районна рада
Волинська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрилась виставка пам’яті українського математика Михайла Кравчука

Дата: 24.10.2022 08:44
Кількість переглядів: 128

У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрилась виставка, присвячена пам’яті великого українського математика Михайла Пилиповича Кравчука, який родом з Ківерцівщини – із села Човниця.

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук побував на відкритті експозиції.

«Михайло Кравчук кохався у математиці, був відомим алгебраїстом, першим із науковців, хто створив український словник математичної термінології… Знав багато мов – французьку, німецьку, англійську, польську… Але сталінський режим був славетний гоніннями та репресіями, тож Михайла Кравчука ув’язнили начебто за шпигунство, відіслали на каторгу на Колиму, де він і помер…», - розповіла директорка музею, депутатка Луцької райради Оксана Сущук.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Михайло Кравчук народився 27 вересня 1892 року у селі Човниця на Волині в сім'ї землеміра.

У 1901 році родина Михайла переїжджає до Луцька, де він у 1910 році закінчує з золотою медаллю гімназію. Того ж року він вступає на фізико-математичний факультет Університету святого Володимира, що у Києві.

Студентом Михайло Кравчук підтримував ідею національного відродження, любив проводити вечори в Українському клубі у Народному домі на Лук'янівці, де український театр під керівництвом Михайла Старицького ставив свої вистави. Відвідував і засідання студентського громадського об'єднання «Українська громада».

Починаючи із 1937 року у пресі з'являються розгромні статті проти вченого. Деякі з них підписує і його колишній вчитель Дмитро Граве, який так пишався своїм вихованцем. Михайла Кравчука звинувачують у націоналізмі, шпигунстві. Як наслідок, 21 лютого 1938 року його заарештувала банда НКВД СРСР. Вченого засудили до 20 років в'язниці та 5 років заслання.

В останньому слові вчений просив дати йому можливість закінчити розпочату працю з математики. З Лук’янівської в’язниці його відправляють до Влаждивостока і далі у трюмі суховантажного судна «Джурма» морем — на Колиму, у ті лиховісні колимські золоті копальні, зокрема і в Мальдяк.

9 березня 1942 року Михайла Кравчука не стало…

Експозиція у Ківерцівському краєзнавчому музеї пам’яті Михайла Кравчука діятиме до кінця року. Музей працює за адресою м. Ківерці, вул. Незалежності, 24 із 9:00 до 17:00 щодня, крім вихідних.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь