Луцька районна рада
Волинська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

"Кожна громада повинна мати свої архівні структури", - радниця голови райради Віра Баландіна

Дата: 27.01.2022 09:29
Кількість переглядів: 292

Після реформи децентралізації кожна територіальна громада повинна мати свої архівні структури. Належна організація діяльності органів місцевого самоврядування в значній мірі залежить від їх документаційного забезпечення, у тому числі особливої значущості набуває збереження документів, а отже існування архівів. Про це розповіла радниця голови Луцької районної ради, яка займається трудовим архівом, Віра Баландіна.

Вона наголосила, що документи, створені сьогодні, знадобляться нам та нашим нащадкам у майбутньому, тому архівні установи повинні бути створені у кожній громаді.

До слова, у трудовому архіві Луцької районної ради зберігаються документи з особового скла­ду ліквідованих підприємств та установ, які не мають наукової та історичної цінності, тому не на­лежать до національного архівного фонду і не підлягають пе­редачі в державні архіви.

«Іноді люди приходять до нас у безвихідних ситуаціях, коли потрібно знайти якесь підтвердження про трудовий стаж з давно неіснуючого колгоспу, а колгосп документи нам не передавав, відбувшись довідкою, що весь архів знищений пожежею або щось інше. Тобто, на жаль, в деяких підприємствах буває безвідповідальне ставлення до архівних документів. Але все одно трудовий архів відшуковує можливості відновлення потрібних документів для видачі довідки. Трудовим архівом проводиться робота щодо виявлення документів з особового складу підприємств, організацій, установ Луцького району незалежно від форм власності», - зауважила Віра Баландіна.

Зауважимо, що у трудовому архіві Луцької районної ради наразі знаходяться документи лише Луцької міської територіальної громади. Довідку із трудового архіву в решті громад району можна отримати на місцях - в ЦНАПі тергромад.

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук неодноразово наголошував на потребі у кваліфікованих фахівцях із архівної справи. Саме тому районна рада уклала Меморандум про співпрацю із Академією рекреаційних технологій і права, яка у тому числі готує архівних працівників, які є потенційними працівниками архівних установ в територіальних громадах.

У вузі затверджена освітня програма «Документознавство та інформаційна діяльність» за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справи».

«Керівники громад повинні розуміти потребу у кваліфікованих працівниках, що можуть надати професійні послуги», - зауважив голова райради Олександр Омельчук.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь